Yatırımlarımız

Geniş Tosyalı ailesi olarak ilk günden bu yana yaşam ve iş anlayışımızı koruyor olmanın getirdiği güven ve kararlılıkla Holdingimizin çıtasını yükseltmeye devam ediyoruz.

Tosyalı Senegal

Tosyalı'nın İskenderun ile başlayan yatırım hamlesi, Osmaniye ve Cezayir’in ardından Batı Afrika’nın giriş kapısı olan Senegal ile devam etmektedir. Burada özel bir ekonomi bölgesi oluşturmak için hazırlıklarını tamamlayan Tosyalı Grubu, bölgeyi “Tosyalı Ekonomik Bölgesi” olarak adlandırmaktadır. 15 milyonu aşkın nüfusu ve coğrafi konumu ile Batı Afrika’nın giriş kapısı olan Senegal’de kurulacak bir çelikhane ve haddehaneden oluşan proje hem inşaat demiri hem de filmaşin üretmek için çok fonksiyonlu olarak tasarlanmıştır. Proje bitip, tesis çalışmaya başladığında ise yıllık üretim kapasitesinin 750 bin ton olması planlanmaktadır. Tosyalı'ya özel ekonomik bölge statüsünün sağlandığı Senegal’de, endüstri bölgesi Türkiye’den gelecek olan her yatırımcıya açıktır. Senegal yatırımı, sadece ülke ekonomisine değil, aynı zamanda bölgenin ve kıtanın kalkınmasına da büyük katkıda bulunacaktır.

STS Fabrikası (İspanya)

Türkiye’nin global çelik üreticisi Tosyalı, Avrupa’da giderek artan yeni hidrojen dağıtım ağlarıyla birlikte yükselen talebi STS fabrikasını satın aldı. Cezayir, Senegal ve Angola’daki yatırımlarından sonra İspanya’daki bu satın alma ile birlikte global büyümesini sürdüren Tosyalı, yıllık 150.000 ton spiral boru üretim kapasitesine sahip olan STS’de yapacağı yeni yatırımlarla tesisin kapasitesini 240.000 ton/yıl’a çıkarmayı hedefliyor.

Tosyalı Angola

2020 yılında faaliyetlerine başlayan Tosyalı Angola çelik üretimi için hammadde tedarik etmek, demir madeni yatırımı yapmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir. Angola’daki en büyük demir cevheri rezervlerinden biri olan Kassinga Bölgesi’nde bulunan demir cevheri madenlerini işletmek amacıyla bölgedeki yatırımlara başlayan Tosyalı Angola, 2 milyar ton demir cevheri rezervi bulunan bölgede başlangıçta 2 milyon ton toz cevher ve parça cevher üretmeyi hedeflemektedir.

Tosyalı Angola ilerleyen dönemde yıllık 5 milyon ton kapasite ile konsantre edilmiş yüksek tenörlü cevher üretimi gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Uzun dönemde ise yıllık 10 milyon ton demir cevheri işleme kapasitesine ulaşma hedefi bulunmaktadır.

Tosyalı Algerie Tesisleri

Tosyalı Cezayir, 2013 yılının ikinci yarısında çelik ürünleri üretimine başlamıştır. Bu üretim, Cezayir’in inşaat demiri ihtiyacını karşılayarak ülkeye ithalatın azalmasına önemli katkı sağlamıştır. Bugün Tosyalı Cezayir, DRI, pelet, kütük, kangal, inşaat demiri, filmaşin ve spiral boru üreten, inşaat sektörü, hidrokarbon taşımacılığı, otomobil endüstrisi ve gemi yapımı gibi bir çok sektöre hizmet veren, yaklaşık 6000 kişiye doğrudan istihdam sağlayan kıtanın en büyük entegre tesisi haline gelmiştir. Ayrıca Tosyalı Cezayir, DRI teknolojisi sayesinde dünyada yeşil ve çevre dostu çelik üreten tesisler arasında yer alıyor. Yıllık 2,5 milyon ton kapasite ile dünyanın en büyük DRI üretim tesislerine ve DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağına sahip olan Tosyalı Cezayir, 2020 yılında 2,23 milyon ton 2021'de ise 2.28 milyon ton üretim rakamına ulaşarak iki yıl üst üste dünya rekoru kırdı. Tosyalı Algerie, yeni DRI yatırımı tamamlandığında toplam 5 milyon ton kapasiteli dünyanın en büyük ikiz DRI tesisine sahip şirketi olacak. 

5 etaplı yatırımın 4. etap yatırımı devam eden Tosyalı Algerie, tüm etaplar tamamlandığında, 7,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 8,5 milyon tona ulaşan yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşecek. 

Cezayir’ in gözbebeği, mücevheri Tosyalı Algerie %100 hidrojen ile çalışma kabiliyetine sahip, DRI’dan kaynaklı emisyonları sıfıra indiren, kendi limanıyla tam entegre, bağımsız bir üretim kompleksi olarak daha düşük karbon ayak izi ile yeşil çelik üretiminde dünyada söz sahibi tesislerden biri olma yolunda emin adımlarla yürümekte.