ÇSM Ürünleri ve Soğuk Hadde Çelikleri Kullanım Alanları

Sanayi ve endüstri sektörünün en önemli hammaddelerinden biri olan çelikler, tüm dünyada en çok tercih edilen materyaller arasında yer almaya devam ediyor. Ülkemizdeki çelik sektörünün en önemli unsusu olan çeliklerle ilgili olan Çelik Servis Merkezleri de bu yüzden oldukça etkili ve kapsamlıdır. 

Ülkemizin de ekonomik açıdan ilerlemesine etkili olan çelik, dünyada da en çok kullanılan malzemelerden biridir. Endüstride yaşanan gelişmelerin ve ilerlemelerin başlangıcı niteliğinde kabul edilen çelik servis merkezi yani ÇSM de bu noktada önemli rol oynamaktadır. Çelik sektörü ile ilgili en önemli konulardan biri de çeliklerin haddelenme şekilleri ve kullanım alanlarıdır. İçeriğin devamında hem ÇSM ile ilgili hem de soğuk haddelenmiş çelikler ve kullanımları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşma imkanı sunar.

ÇSM Ürünleri ve Önemi

Çelik Servis Merkezi, ham çelikten başlayarak nihai ürüne kadar olan aşamada önemli bir şekilde rol oynar. Bu süreçte verimlilik, kalite, maliyet gibi faktörleri de içererek global rekabet gücünü desteklemek amacıyla ülkemizde önemli unsurlar arasında yer alır. ÇSM, çelik endüstrisi için oldukça önemlidir. Bu merkezler sayesinde çelik üretimi ve işlemesi alanında uzmanlaşılarak farklı sektörlere hizmet verilir. Çelik plaka ve borular başta olmak üzere tüm ürünler bu merkezlerde kesilerek elde edilir. Ardından şekillenme ve işleme aşamasına geçilir. Tamamlanan işlemlerin ardından, otomotiv, inşaat, makine üretimi, gemi inşaatı gibi birçok sektöre çelikler gönderiliyor. Böylece hem sağlam hem de kaliteli çelikler ile yapılar ve süreçler çok daha başarılı oluyor. Teknolojik gelişmeler, ÇSM merkezlerinin de daha etkili ve başarılı olmasını sağlayan faktörler arasında yer alıyor. Son teknoloji ile çelik işlemenin daha hızlı ve kusursuz şekilde yapılması ile maliyetler düşerken verim de artar. Özellikle cnc işleme ve lazer gibi kaynakların kullanımı, çelik üretimi açısından ülkemizi oldukça ileri götüren gelişmeler arasında yer alır. ÇSM merkezlerinde yer alan ürün grupları:

  • Yassı ürünler
  • Profiler
  • Kaplamalar
  • Uzun ürünler
  • Rulmanlar
  • Yarı ürünler
  • Bağlantı elemanları
  • Vasıflı çelikler
  • Borular ve boru bağlantı parçaları
  • Tel ve çitler
  • Paslanmaz çelikler

Müşteriden gelen taleplere göre işleme ve uygulama yapan ÇSM’ler, hem daha kısa sürede hem de daha kaliteli olarak ürünlerin hazırlanıp sunulmasını sağlar. Bu da ülkemizin çelik ithalatında öne geçmesini sağlar.

Soğuk Haddelenmiş Çelik Nedir? Nasıl Yapılır?

Çelik sektöründe en yaygın olan durumlardan biri haddeleme işlemleridir. Haddeleme, yassı çeliklerin üretilmesi ve incelmesi, daha düzenli ve düzgün bir hale gelmesi için yapılan işlemdir. Sıvı çelik üretimi ve döküm hatlarından sonra gelen haddeleme işlemi sıcak ve soğuk haddeleme olarak iki farklı şekilde yapılır. Soğuk haddelenmiş çelikler, aslında oda sıcaklığında haddelenmiş çelikleri belirlemek amacıyla kullanılır. Görünümün daha pürüzsüz olmasının yanı sıra dayanıklılığı da arttırdığı için en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Ortam sıcaklığına uygun olarak merdanelerden geçirilen çelikler, incelir. Ancak incelme işlemi aynı zamanda da güçlenmesini sağlar. Soğuk sac soğuk haddelenen çelikler arasında en çok kullanılan türlerden biridir.

Soğuk haddeleme sürecinde en önemli fark, önceden yüksek ısıya maruz kalmadan işlem uygulanan çelikleri içerir. Gerektiği durumlarda ön ısıtma uygulanabilir. Genelde uygulanmayan bu aşama, metalin daha kolay şekil almasını sağlamak için düşük seviyede yapılan ön ısıtma uygulamasıdır. 

Daha sonra haddeleme işlemine geçilerek metalin iki ya da daha çok sayıda olan silindirler arasında geçmesi sağlanır. Bu sayede metalde kalınlık azalırken genişlik artar. Metalin kristalize yapısının sıkışarak şekillenmesini sağlayan bu işlem, görünüm açısından da oldukça avantaj sağlar. 

Haddeleme işlemi sonrası yeniden şekillenen yüzeyde zaman zaman bozulmalar olabilir. Bu sorunlar daha sonra tekrar düzeltilir. Pürüzler ve olası hatalar, ek yüzey uygulamaları ile düzeltilir. Zımpara, kaplama ya da polisaj bu aşamada uygulanan işlemler arasında yer alır.

Çeliğin son haddeleme işleminde artık metalin kontrollü bir şekilde soğuyarak kendine gelmesi sağlanır. Metalin özellikle fiziksel özellikleri açısından önemli olan bu işlemden sonra son şekil ve varsa ek adımlar uygulanarak haddeleme işleminin sonuna gelinir.

Soğuk Haddelenmiş Çelikler

Soğuk haddelenmiş çelik uygulamaları ile elde edilen ve en çok kullanıma sahip olan saclar, sektörde birçok farklı şekilde tercih edilir. Genelde rulo halinde üretilen saclar, dilinmiş sac olarak boru ve benzeri alanda tercih edilir. Uçak, otomotiv ve gemi sektörlerinin yanı sıra mutfak ekipmanları da sac kullanımının yaygın olduğu sektörler arasında yer alır. Boyalı sac ise galvanizle kaplanan haddelenmiş çeliğin polyester ile boyanması ile elde edilir. İki yüzeyinin de çinko ile kaplanması ile elde edilen galvanizli sac ise müşteri talepleri doğrultusunda sunulur. Havalandırma, depolama, paneller, metal eşyalar gibi alanlarda galvanizli sac kullanımı yaygındır. 

Soğuk haddelenen çelikle elde edilen diğer popüler ürünler arasında teneke de sayılabilir. Teneke sac içecek ve gıda sektöründe yumuşak yapısı sayesinde sıklıkla tercih edilir. Ayrıca hediye kutularının yapımında görsellik ve dayanıklılık avantajıyla önemli bir rol oynar. Bununla birlikte saklama kutuları içinde de kullanılır. Özellikle toplu üretim yapan fabrikalar, genelde siparişlerini de toplu olarak geçerek üretim aşamasında sorun yaşamaz. Dilinmiş sac ya da boy kesim sac gibi popüler ve fazla kullanıma sahip olan saclar seri bir şekilde tercih edilir. Dilinmiş sac, özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde yaygın olarak kullanılır. Boy kesim sac ise inşaat ve makine imalatında sıkça tercih edilen bir malzemedir.

Soğuk Haddelenmiş İşlemlerin Avantajları

Soğuk haddeleme ile tercih edilen çelikler elbette kullanıcılara da birçok avantaj sağlar. Çeliğin çok daha ince bir şekilde işlenmesini sağlarken bir yandan da yüksek derecede toleransa ihtiyaç duyan ürünler için de oldukça ciddi avantaj sağlar. Soğuk haddeleme sisteminde metalin yüzeyinin kalitesi de ciddi anlamda artar. Görsel açıdan daha etkili bir görünüm sunarken bir yandan da pürüzsüz ve düzgün bir yüzeyin de ortaya çıkması sağlanır.

Soğuk haddeleme işleminde dayanıklı ve daha sert bir şekilde ürün elde edilir. Bu da sıkışan kristal yapısı ile daha kaliteli bir ürün ortaya çıkmasını sağlar. Bu da elbette kullanılan sektörde de kullanım, görsellik ve kalite açısından avantaj sağlar. Bu sayede aynı zamanda metalin mekanik özellikleri de gelişmiş olur. Soğuk haddeleme genelde daha küçük üretim grupları için kullanılır. Yüksek hassasiyet ihtiyacı olan ürünlerin de daha hızlı ve daha düzgün şekilde üretilmesi sağlanır.

Soğuk haddelenmiş çelikler beyaz eşya üretiminde, çeşitli ekipman ve dayanıklı ev aletlerinin yapımında çok kullanışlıdır. Malzemenin dayanıklı yapısı onu uzun vadede daha kullanılabilir bir hâle getirdiği için firmalar çoğunlukla soğuk haddelenmiş çelikleri tercih eder. Bu da ürünün sektörel kullanımının yaygınlaşmasını sağlar. 

Soğuk haddelenmiş çelikler hem üreticinin hem de en son ürünün ulaştığı kullanıcının avantaj elde etmesini sağlar. Bu da görsel açıdan güzel bir görünüm sağlarken kaliteyi de yüksek oranda arttırdığı için tercih edilebilirliği arttırır.