Lojistik Sektöründe Bilinmesi Gereken Alanlar

Ürün hizmeti sunan firmaların tedarik zincirinde, kaliteli ve güvenilir yollarla ulaşım sağlaması büyük önem taşıyor. Böylelikle ihracatın ya da ithalatın tüm nakliye süreçlerinde ihtiyaç duyulan aktarımın gerçekleşmesi mümkün. Peki, bu planlı yapıyı oluşturan lojistik nedir? Lojistiği açıklarken taşımacılık kavramından bahsetmek doğru olur mu?

Ürün hizmeti sunan firmaların tedarik zincirinde, kaliteli ve güvenilir yollarla ulaşım sağlaması büyük önem taşıyor. Böylelikle ülkeler arası ihracatın ya da ithalatın tüm nakliye süreçlerinde ihtiyaç duyulan aktarımın gerçekleşmesi mümkün. Peki, bu planlı yapıyı oluşturan lojistik nedir? Lojistiği açıklarken taşımacılık kavramından bahsetmek doğru olur mu?

Lojistik sistemi nedir?

Yüzyıllar öncesine dönüş yaptığınızda, tüm ticaret uygulamalarının belirli güzergâhlarda gerçekleştiğini ve herkesin ortak kararda buluştuğu bir sistemin var olduğunu görmek mümkün. Günümüzde ise uluslararası ticaret hizmetlerinin ulaşımında, planlı ve hukuki koşullar çerçevesinde gerçekleşen bir işleyiş yer alıyor. “Lojistik ne demek?” sorusu ile bağdaşan nitelikli bir cevap verecek olursak: Müşteri taleplerine göre işlenmiş bir ürünün, çıkış ve varış zamanlamasının belirtilen prosedürlere göre yapılmasını sağlayan tedarik yöntemine lojistik diyebiliriz. Lojistik alanında pek çok uygulama mevcut. Öncelikle, dış ticarette lojistik sektöründe ne tür faaliyetlerin yapıldığına göz atalım.

İthalatın gerçekleşmesinde lojistik sektörünün rolü

Taşımacılıkta yer alan modlar, lojistikteki alanların sadece bir alt kanadını oluşturuyor. Denetim, teslim, takip, elleçleme (gümrüğe alınan ürüne, sahibinin yazılı talebi dahilinde yapılan istifleme, kaldırma, ayırma vb. işlemler), gözetim gibi birçok hizmeti kapsayan lojistik oldukça geniş bir tedarik zinciri ortaya çıkarıyor. Ülkelerin, ihtiyaçları doğrultusunda ithalat aracılığıyla temin ettiği malları güvenilir koşullarda teslim alabilmesi ancak özenle çalışan lojistik firmaları tarafından sağlanıyor. Sipariş, yükleme, nakliye ve ürünün teslim alınması gibi ithalat aşamalarının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için lojistik hizmetlerinden yararlanılıyor.

İhracat yapan firmalar için lojistik faaliyetlerin önemi

“Lojistik ne iş yapar?” sorusu ‘taşımacılık, kargoculuk’ gibi eksik bir şekilde cevaplanabiliyor. Sadece tek yönlü bir işleyiş olarak algılanan tedarik sistemi, yurt dışı üretim ve satış faaliyetlerinin en önemli yapı taşını oluşturuyor. Nakliye, depolama, ambalajlama gibi unsurların bir arada işlem gördüğü lojistik ağ sayesinde ihracat operasyonlarının en önemli adımı hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor. Lojistik sektörü, üretimle beraber ülkeye kazandırılmak istenen maddiyatın oluşmasında güvenilir seçeneklere sahip. Dış ticaretin bir ayağı olan ihracatın tamamlanabilmesini sağlayan ve sistemli bir çalışma disiplini bulunan lojistik, müşteri ve üretici firma arasındaki bağların kalıcılığını artırmakla görevli. Ayrıca firmaların müşteri odaklı taşıma sistemine sahip olma arzusu, profesyonel ve geniş bir alana yayılan yenilikçi hizmet anlayışının ortaya çıkmasını sağlıyor. Böylelikle dış ticaret alanındaki faaliyetlerin memnuniyet verici sonuçlara ulaştığı görülüyor.

Lojistik hizmetinde gümrük işlemlerinin yeri

İhracat ya da ithalat ile uğraşan firmaların kara, hava veya deniz ulaşımı yoluyla gerçekleştirmek istediği hizmetlerde gümrükleme uygulamalarından yararlanılıyor. Gümrükleme işlemleri ürüne ve ülke prosedürlerine göre farklılık gösteriyor. Lojistik sektörünün ayrılmaz bir parçası olan bu adım, uluslararası ticaretin şeffaf bir anlayışla yapılmasında önemli rol sahibi. Ayrıca gümrükleme hizmetinin lojistik şirketler bünyesinde yer alması, kaliteli hizmet anlayışının gelişmesine de yardımcı oluyor.

İhracat-ithalat tesliminde lojistik uygulamalar

Lojistik sektörü içerisindeki işleyişin bir kolu olan ihracat ve ithalat teslim şekilleri, ülkeler arası ticaretin ortak anlayışla ilerlemesini ve gelişmesini sağlıyor. Satıcının olduğu kadar alıcının da sahip olduğu bazı sorumluluklar bulunuyor. Lojistik firmalarının nakliyeden dağıtım ve teslim süreçlerine kadar işin tamamına hâkim olması sayesinde ürünün çıkış ve varış noktaları planlı, denetimli bir şekilde yürütülüyor. Uluslararası ticaret ve lojistik faaliyetlerinin doğru zamanda, istenen kalitede gerçekleşebilmesi için, tüm süreçlerin dış ticaret alanında belirtilen teslim şekillerine uygun olarak ilerlemesi gerekiyor.