Çelik Endüstrisinde Sürdürülebilir Çelik

Çelik, sürdürülebilir teknolojinin gelişiminde önemli bir role sahiptir. Yenilikçi uygulamaların benimsendiği çelik endüstrisi de çevre dostu üretim sürecini destekleyerek çevresel sürdürülebilirliğe yönelik küresel çabalara katkıda bulunmayı hedefler. 

Yakıt tasarrufu sağlayan güçlü yapısı ile ön plana çıkan çeliğin tercih edilmesinin en önemli nedeni geri dönüştürülebilir formudur. Rakip malzemeler sürdürülebilirlik iddialarını ürün uygulamasının belirli aşamalarına odaklarken çelik tüm üretim döngüsü boyunca çevresel etkiyi ve enerji tüketimini en aza indirir, doğal kaynakların korunmasına yardımcı olur. Çelik endüstrisi, çelik ürünlerinin geri dönüşüm oranını en üst düzeye çıkarmak için ileri dönüşüm teknolojileri ile altyapıya yatırım yapar. Peki sürdürülebilirlik için çelik endüstrisinde atılan adımlar neler? Gelin detayları inceleyelim.

Çelik Nedir ve Neden Önemlidir?

Çelik bir demir alaşımıdır; kalay, demir, karbon gibi metaller ile metal olmayan malzemelerin bileşimidir. Pirinç, bakır, alüminyum metalleri gibi çelik de hangi işlemden geçerse geçsin özellikleri bozulmadan geri dönüştürülebilir yapıya sahiptir. Çelik alaşımının özellikleri, içerdiği diğer elementler ile karbonun miktarına bağlı olarak değişebilir. İhtiyaca bağlı olarak mangan, silikon, krom, nikel gibi çeşitli elementler, çeliğe eklenerek özellikleri belirli bir amaç için optimize edilebilir. Bu çeşitlilik, çeliği farklı endüstriyel uygulamalarda kullanılabilir kılar.

Çeliğin farklı endüstriyel ihtiyaçlara cevap verebilmesi amacıyla içerisine çeşitli bileşenler eklenebilir. Böylece çeliğin dayanıklılığı ile korozyon direnci artırılarak farklı alanlarda kullanılabilir.

Çelik gelişmiş ekonomilere olan pozitif etkileri sayesinde inşaat, ulaşım gibi sektörlerin gelişimine önemli bir katkı sağlayabilir. Çeliğin avantajları arasında seri üretim ile prefabrikasyon kolaylığı, kalitesi, hafifliği, hızlı- basit kurulumu yer alır. Yanmaz bir malzeme olan çelik, uzun vadeli kullanım için idealdir. Yapılar ile altyapı projelerinin uzun yıllar boyunca dayanıklılığını korumasını sağlar.

Çeliğin Geri Dönüşümü

Çelik dünya üzerinde en çok geri dönüştürülen malzemeler arasında ilk sıralarda yer alır. Her 3 ton yeni çelikten ikisi aslında sıvıların işlenmesi, toz ve cüruf üretilmesi gibi geri dönüştürülmüş stoklardan elde edilir. Diğer birçok geri dönüştürülmüş malzeme türü geri dönüşüm sürecinden her geçtiklerinde güçleri ile bütünlüklerinin büyük bir kısmı kaybederler. Çelik hem tekrar tekrar geri dönüştürülebilir hem de gücünü asla kaybetmez.

Üreticiler, üretim için geri dönüştürülmüş malzemeler kullanırken, üretim maliyetlerinin fiyatını büyük ölçüde düşürürler. Çelik, ham cevherin çıkarılması gibi maliyetli prosedürlere başvurmak yerine, tamamen yeniden kullanılan malzemelerin kullanılmasına olanak tanır. Geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması, çevresel etkileri azaltarak ekosistemlere ve biyoçeşitliliğe olan olumsuz etkileri en aza indirir.

Geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı aynı zamanda çelik endüstrisinin karbon ayak izini azaltma çabalarını da destekler. Üreticilerin geri dönüştürülmüş malzemeleri tercih etmeleri, atık yönetimini iyileştirerek atıkların çevreye olan olumsuz etkilerini sınırlar. Bu da atık miktarını azaltarak çevresel sürdürülebilirliği artırır, çelik üretiminin doğaya olan yükünü hafifletir.

Sürdürülebilirlik Kavramının Tanımı

Sürdürülebilirlik, ekonomik kalkınmanın yanı sıra çevresel kaygıları dikkate alan bütünleyici bir yaklaşımdır. Sürdürülebilirlik; ekonomik büyüme, çevreye duyarlılık ve sosyal refah arasında dengeyi sağlarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden mevcut nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasından ibarettir.

Günümüzde toplumların karşı karşıya kaldığı çevresel ve sosyal sorunlar, sürdürülebilirlik kavramını daha önemli hale getirir. Sürdürülebilirlik, modern toplumların yaşam kalitesini ve ekolojik dengeyi korumak için doğal kaynakların tükenmesini önleyen eylemler olarak tanımlanır.

Çelik Endüstrisinin Çevresel Etkileri

Bir ürünün yaşam döngüsü içerisinde çevresel etkisini değerlendirmek ürünün sürdürülebilirliği açısından çok önemlidir. Geleneksel çelik üretimi sırasında açığa çıkan toz partikülleri, karbondioksit, azot oksit, kükürt dioksit gibi bileşenler çevre kirliliğine yol açabilir. Aynı zamanda sera gazı emisyonları, asidik yağmurlara neden olarak insan sağlığı için risk oluşturabilir. Çeliğin soğuması ve atık maddelerin uzaklaştırılması için kullanılan su, ağır metaller ile diğer kirli bileşenleri içerebilir. Kirlenen suların çevreye salınması yer altı su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Yine çelik üretimi sırasında yüksek sıcaklıklara sahip büyük fırınlar ve fırınların çalışmasını sağlamak için yüksek enerji veren fosil yakıtlar kullanılır. Bu da çevre kirliliğine neden olan sera gazı çıkışına yol açar.

Çelik üretimi sırasında açığa çıkan mineral atıkları, uygun yöntemlerle yok edilmediğinde çevre kirliliği yaratabilir. Çeliğin doğal bir kaynak olması, hem çıkarılması hem de işlenmesi sürecinde ekosistemin bozulmasına neden olabilir. Bunlara ek olarak geleneksel çelik üretimi gürültü kirliliği, toprak kirliliği, biyoçeşitlilik kaybı gibi çevresel zararlara yol açabilir. Çelik üretim sürecinin çevreye ve insan sağlığı üzerindeki negatif etkilerini minimuma indirmek için atık maddelerin geri dönüşümü sağlanabilir, yüksek sıcaklığa sahip büyük fırınların yalıtımı geliştirilebilir. Çelik üretiminin çevreye verdiği zararın azaltılması sürdürülebilirliğin sağlanmasına yardımcı olabilir. 

Sürdürülebilirlik ve Çelik Endüstrisindeki Yenilikler

Modern toplumlarda çelik; mühendislik, inşaat malzemeleri ve günlük hayatın birçok alanında kullanılır. Çelik üretimi küresel emisyonlara önemli katkıda bulunurken dünya üzerindeki karbondioksit emisyonunun %7'sini oluşturur. Günümüz endüstrisi, çevresel ve ekonomik olarak karbon ayak izini azaltma baskısı ile karşı karşıyadır. Bu baskı, çelik endüstrisinin sürdürülebilir üretim teknolojilerine yönelmesini ve çevresel etkilerini azaltacak yeniliklere odaklanmasını teşvik eder.

Çelik endüstrisinin düşük karbonlu bir süreç geliştirmesi veya çelik üretimininin tamamen karbondan arındırılması gerekir. Yapılan yatırımların artması; yeşil çelik üretmek için düşük karbonlu ve sürdürülebilir çelik üretim süreçleri yaratan yeni teknolojiler geliştirilmesini destekler. Çevre dostu yeşil çelik üretiminde kullanılan karbon ayırma teknikleri, karbondioksit emisyonlarını etkili bir şekilde azaltabilir.

Yenilenebilir temiz enerji kaynaklarının önem kazandığı günümüzde; çelikte sürdürülebilirlik için karbon yoğun kömür yerine fosilsiz kaynaklardan elde edilen elektrik ve yeşil hidrojen kullanımı yeşil çelik kavramını ortaya çıkarır. Yeşil çelik de çevre dostu ve sürdürülebilir yöntemler kullanılarak üretilen çeliği ifade eder. Bu genellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını, karbondioksit emisyonlarının azaltılmasını, üretim süreci sırasında atıkların en aza indirilmesini ve geri dönüştürülmesini içerir.

Küresel Sürdürülebilirlik Hedefleri ve Çelik Endüstrisi

Ürünlerin ve süreçlerin çevresel sürdürülebilirliğine ilişkin konular çoğu zaman fiyat listesinden daha fazlasını ifade eder. Gerçekten de ekonomik istikrarın, sürdürülebilir yönetim ve sosyal korumaya proaktif ilginin, şeffaflığın, topluluklar ve paydaşlarla iyi ilişkilerin orta ve uzun vadede daha kazançlı olduğu açıkça ortadadır. Sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkilerini arttırmak için hali hazırda veri toplamış, spesifik müdahaleleri gerçekleştirmiş olan şirketlerin şansı daha yüksektir.

Çelik endüstrisinin küresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayabilmesi için yeşil çelik üretimine geçmesi önemlidir. Yeşil çelik üretiminin ana hedefi karbon ayak izini azaltmak ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri minimuma indirmektir. Fosil yakıtlar yerine daha yeni teknolojilerin kullanılması; çelik üretimi sırasında daha az karbondioksit açığa çıkmasını, enerji tasarrufunu ve kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesini destekler. Yeşil çelik üretiminde kullanılan yenilikçi teknolojiler; küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin hafiflemesi ile doğal kaynakların, biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemlerin korunması gibi küresel sürdürülebilirlik hedeflerinin yakalanmasını sağlayabilir. 

Çelik sektörüne yön veren yenilikçi teknolojileri ile bir dünya şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik hedefleri ile herkes için yaşanabilir bir dünya hedefler. Çevre odaklı yatırımlar, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi çalışmalar ile karbon ayak izinin azaltılmasını desteklerken kadın çalışan sayısını artırmak, çalışanları mesleki anlamda gelişmelere teşvik etmek gibi çalışmalarla iş sağlığı ve güvenliği konularında sektörde liderliğini koruyarak geleceğe yönelik stratejilerini sürdürülebilirlik üzerine planlar.

(*)https://www.linkedin.com/pulse/sustainable-steel-how-innovation-collaboration-can-bring