Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ile İşte Verimlilik Nasıl Sağlanıyor?

Çalışanlarınız form doldurma, veri toplama ve belge okuma gibi tekrarlayan ve manuel görevler gerçekleştirdiğinde büyük bir zaman ve verim kaybı olur. Bu tür işler kolayca yazılım robotlarına devredilebilir, kuruluşunuz içinde boşa harcanan yetenekler daha önemli görevler için kullanılabilir ve hata olasılığı önemli ölçüde azaltılabilir. Robotik süreç otomasyonu (RPA) tam da burada devreye girer. Çünkü RPA dijitalleşme ve otomatikleşmenin büyük bir parçasıdır. RPA, şirketlerin süreçleri daha fazla dijitalleştirmesini sağlar. Böylece kuruluşlar maliyet ve zaman tasarrufu, kısa teslim süreleri ve hatasız çalışma dahil birçok avantaj elde eder. Peki RPA tam olarak nedir? Nasıl kullanılır? Verimliliği artırmak için sağladığı faydalar nedir? Gelin robotik süreç otomasyonuna birlikte göz atalım.

RPA Nedir?

RPA'nın tanımı robotik süreç otomasyonu olsa da 'gerçek' bir robot olduğu anlamına gelmez, söz konusu robotlar yazılımdır. Arka planda işinizi devralabilen bir 'sanal robot' gibidir. Tekrar tekrar gerçekleşen manuel eylemleri otomatikleştirmenin nispeten basit bir şeklidir. RPA, dijital iş gücüne basit, kural tabanlı görevler atamanıza olanak tanır ve işlemleri otomatikleştirmeyi mümkün kılar. Tekrarlayan insan eylemleri, yazılım sayesinde otomatikleştirilir ve daha hızlı ve hatasız olarak gerçekleştirilir. Bu dijital iş gücü yüksek hızda, kusursuz doğrulukta ve kahve molası olmadan muazzam miktarda eylemi gerçekleştirebilir. Bu şekilde, sayısız iş süreci RPA çözümleri ile daha da kolaylaştırılabilir. Kısacası, yazılım robotu eylemleri gerçekleştirir ve çalışanların artık bu rutin faaliyetler için endişelenmesine gerek kalmaz. 

RPA Nasıl Çalışır?

RPA robotu, örneğin yazılım sistemlerde oturum açar, klavye ve fare girişini simüle eder ve ekranlardan bilgi okur. RPA yazılımı böylece mevcut uygulamaları yorumlayabilir, verileri değiştirebilir ve normal kullanıcı arayüzü üzerinden diğer dijital sistemlerle iletişim kurabilir. Bu, mevcut BİT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) sisteminde herhangi bir ayarlama gerektirmez. Robotik yazılım, birçok farklı eylemle başa çıkabilir. Bu eylemler, idari işleri, mali ve bilgi teknolojileri destek işlerini ve arka ofis işlerini içerebilir. RPA, özellikle yüksek hacimli tekrarlayan işler için uygundur. Bu süreçleri örneğin finans, insan kaynakları, bilgi ve iletişim teknolojilerinde sıklıkla bulabilirsiniz. Ancak robotlaşmaya başlamadan önce süreci optimize etmek önemlidir.

Kuruluşunuz için RPA'nın Faydaları

RPA sadece büyük şirketler değil her kuruluş için değerlidir. Çünkü tüm çalışanlar gereksiz yere uzun süre meşgul eden tekrarlayan eylemlerle uğraşmak zorundadır. Örneğin, her sektörde işlenmesi gereken faturalar, yapılması gereken hesaplamalar, gönderilmesi gereken onay e-postaları veya düzenlenmesi gereken teklifler vardır. Bunlar yazılım robotunun kolayca tamamlayabileceği işlerdir. RPA birçok olasılık sunar ve küresel iş yazılımı pazarının en hızlı büyüyen segmenti olmasının bir nedeni vardır. Faydaları ise şunlardır:


● Kuruluşu ölçeklenebilir hale getirir: İnsan hatası olasılığını azaltır ve ekibinizin üretkenliğini artırır. RPA, şirketlere, sonuçlara götüren faaliyetlere odaklanmaları için daha fazla zaman verir.

● Çalışan memnuniyetini artırır: RPA ve yapay zekanın ana faydalarından biri, personelinizin artık sıkıcı işler yapmak zorunda kalmamasıdır. Daha tatmin edici ve kâr odaklı bir işe geçiş, yalnızca üretkenliği değil, aynı zamanda çalışanlarınızın memnuniyetini de artırır. 

● Kazancı artırır: Kısa bir sürede yatırımlardan geri dönüş sağlar. Hangi sektörde çalışıyor olursanız olun, esnek RPA çözümlerinin verimliliğinizi artırması ve maliyetlerinizi düşürmesi mümkündür. Ayrıca, RPA uygulamalarının tutarlı kalitesi sayesinde süreçlerinizi daha verimli organize edebilir ve operasyonel mükemmelliği artırabilirsiniz.


Ham çelik üretiminde dünyada sayılı isimlerden biri olan Tosyalı Holding, dijitalleşmeye ve iş süreçlerinde verimli bir politika sürdürmeye önem verir. Bu nedenle RPA gibi verimliliği artıran yazılımlardan yararlanarak teknolojik gelişmeleri üretim ve yönetim süreçlerine dahil eder.