Yapay Zekânın Kurumsal Operasyonlar Üzerindeki Etkisi

Yapay zekânın dünya üzerinde elektriğin veya bilgisayarların kullanılmaya başlanması kadar etkili olması bekleniyor. Çünkü yapay zekâ (AI), kurumsal şirketler de dahil olmak üzere pek çok iş süreçleri üzerinde etkisi olan bir teknolojidir. Neredeyse tüm sektörlerde kullanılmaya başlanan AI destekli araçlar, uygulamalar insan gücünü daha etkili kullanmak, zaman alıcı süreçleri hatasız ve daha kısa sürede tamamlamak için ideal çözümler sağlar. Bu nedenle yapay zekâ, iş süreçlerini hızlı ve büyük ölçüde değiştirecek gibi görünüyor.

Yapay Zekâ Nedir?

Yapay zekâ, makinelerin verilerden bilgi edinmesini sağlayan teknoloji olarak tanımlanabilir. Çünkü yapay zekâ da tıpkı insanlar gibi örneklerden öğrenir. Genellikle programlarla karşılaştırılan bu teknoloji ise oldukça farklıdır. Çünkü bir program ancak komut ile çalışır ve bir görevi yerine getirdikten sonra diğer komutu bekler. Ancak yapay zekâ işlem önceliğini ve yapılması gereken görevlerin sırasını bilebilir. Geçmişteki bağlantıları tanır ve bunları bir algoritmaya kaydeder. Bu algoritma daha sonra yeni, benzer bir durumun sonucunu tahmin etmek için uygulanabilir. Bu öngörü ile iş süreçlerinizi daha verimli ve etkili hale getirebilirsiniz. Yapay zekâ karmaşık bir teknik olsa da iş süreçlerine entegre edilmesi ve pek çok sektörde faaliyete geçilmesi oldukça hızlıdır.

Yapay Zekâ İş Süreçlerini Nasıl Etkiler?

Veri patlaması, önemli ölçüde artan bilgi işlem gücü ve iyileştirilmiş makine öğrenimi algoritmaları, yapay zekânın gelişiminin yükselişte olmasını sağlayan etkenlerden sadece bazılarıdır. Yapay zekâ düşünüldüğünde genellikle akla insanlar kadar akıllı robotlar gelir. Ancak henüz bu seviyede bir gelişme söz konusu değildir. Şu anda geliştirilmekte olan tüm yapay zekâ örnekleri, örneğin sürücüsüz arabalar, hâlâ yapay zekânın ilk aşaması - dar veya orta düzeyde yapay zekâ - kapsamına girer. AI, tekrarlayan veya belirli görevleri üstlenir ve hala belirli bir sorunu çözmeye odaklanır. Bu nedenle bu tür yapay zekâ, şirketinizin kullanabileceği yapay zekâ biçimidir.

Yapay Zekâ ve Kurumsal Operasyon Süreçleri

Gittikçe daha fazla şirket AI öncelikli bir strateji benimserken teknolojiye uyum sağlayıp, AI teknolojisini operasyonlara dahil etmek çok daha fazla önemli hale geliyor. Kısaca yapay zekâ günümüzde şirketlerin ayakta kalabilmesi için gereklilik olarak görülüyor. Çünkü yapay zekâ, şirketlerin müşterilerine anında hizmet ve kişiselleştirilmiş çözümler sunarken kârlarını da maksimize etmelerini sağlıyor. Neyse ki hem daha büyük şirketler hem de yenilikçi start-up'ların yapay zekâya yönelmesiyle, bu teknoloji giderek daha erişilebilir ve uygun fiyatlı hale geliyor. Ayrıca tekrarlayan operasyon süreçlerini yönetmek ve hatasız ilerlemek de daha kolaylaşıyor.

Yapay zekânın en büyük avantajı, günün 24 saati tekrarlayan işlerden kurtarması ve böylece daha karmaşık konulara daha fazla zaman kalmasıdır. Ayrıca, AI'ın dinlenmeye veya molaya ihtiyacı yoktur, bu nedenle performans sabittir. AI ayrıca verileri analiz edebildiği için iş süreçlerini hızlandırabilir ve iyileştirebilir.

Dijitalleşme ve insanların geride bıraktığı veri izleri nedeniyle, tüm bu verilerden içgörü elde etmek giderek daha önemli hale gelir. Yapay zekâ tam bu aşamada oldukça yararlıdır. Örneğin yapay zekâ, makine öğrenimi tekniklerini uygulayarak şirketlerin büyük boyutlarda pek çok veriyi hem hızlı hem de hatasız analiz etmesine ve bunlardan dersler çıkarmasına yardımcı olabilir. Kısaca yapay zekânın kurumsal operasyonlar üzerinde son derece olumlu ve ileriye dönük gelişim sağlayacak bir etkisi vardır. Bu etki, yapay zekanın kullanımı ve süreçlere entegre edilmesi ile alakalı olsa da pek çok şirket bu teknolojiden rahatlıkla yararlanabilir.

Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yapay zeka teknolojilerini üretim ve iş süreçlerinde kullanmaktadır. Bu sayede, enerji ve kaynak verimliliğini artırarak çevre dostu üretim sağlamakta, aynı zamanda daha hızlı ve etkili kararlar alarak maliyetleri azaltmaktadır. Yapay zeka sayesinde elde edilen verilerin analizi ile de, şirketin sürdürülebilirlik performansını sürekli olarak ölçüp iyileştirmesi amaçlanmaktadır.