TOSYALI HARSCO ÇEVREYE VE EKONOMİYE KAZANDIRIYOR

TOSYALI HARSCO ÇEVREYE VE EKONOMİYE KAZANDIRIYOR

Tosyalı Harsco Geri Kazanım Teknolojileri A.Ş., ‘temiz çevre bilinciyle’ sınırlı miktardaki kaynakları en verimli şekilde değerlendiriyor, cürufa hayat veriyor.

Çevre ve verimlilik, günümüzde sadece ticari işletmelerin değil, toplumun da en hassas olduğu kavramların başında geliyor. Sınırlı miktardaki kaynakların en verimli şekilde değerlendirilmesi, bunu yaparken de çevreye zarar verilmemesi işletmelerin ve dünyamızın geleceği açısından hayati önem taşıyor.

1850’li yıllarda ABD’de faaliyete geçen Harsco firması, tam olarak bu kavramlar üzerine inşa edilmiş. Sanayi devrimiyle birlikte sayıları hızla artan demir çelik tesislerinde ortaya çıkan atıkları bertaraf etmek üzere kurulan şirket, zaman içerisinde dünya genelinde bu atıkların işlenerek yeniden değerlendirilmesi yolunda önemli gelişmeler sağlamış.

‘TESİSİMİZİN YILLIK CÜRUF İŞLEME KAPASİTESİ 1 MİLYON TONDUR’

Ülkemizde 2018 yılından bu yana Tosyalı Harsco Geri Kazanım Teknolojileri A.Ş. unvanıyla bir ortaklık şeklinde faaliyet gösteren firmanın Genel Müdürü Eray Erçin, Forum Makina’ya verdiği röportajda, “2018 yılının aralık ayında üretime başlayan firmamız, ABD menşeili Corporation ve Türkiye merkezli global demir çelik üreticisi Tosyalı Holding’in ortaklığıyla kuruldu. Harsco günümüzde 60 ülkede 180 tesiste hizmet veren ve alanında dünyanın en büyüğü olan bir firma. Tosyalı firması da 3 kıtadaki (Asya, Avrupa ve Afrika) tesislerinde, 10 binden fazla çalışanıyla, yılda 6 milyon tona yakın çelik üretimi gerçekleştiriyor.

Osmaniye Organize Sanayi içerisinde, 7 bin 700 metrekare alan üzerine kurulu tesisimizde, Tosçelik ve Koç Metalurji firmalarının demir çelik üretimi esnasında ortaya çıkan proses atıklarını (cüruf) işleyerek hem metal geri kazanımı sağlıyor hem de farklı sektörlerde kullanılmak üzere yan ürün haline getiriyoruz” dedi.

Erçin açıklamasını şöyle sürdürdü; “Demir çelik tesislerindeki potalarda oluşan sıcak cürufu iş makineleriyle alıp yayarak soğutuyoruz. Soğuduktan sonra bir işleme tabi tutarak içindeki metali alıyoruz. Kalan malzemeyi kırıyor ve sonrasında değerlendirmek üzere sınıflandırıyoruz. Tesisimizin yıllık cüruf işleme kapasitesi 1 milyon tondur. Bunun içerisinde geri dönüştürdüğümüz metal miktarı yılda 12 bin ton civarındadır. 350 bin tonunu yapı ve çimento sektörüne veriyoruz.

Kalan malzemeyi ise şu an için depoluyoruz. Bu malzemenin asfalt üretiminde agrega yerine kullanımına yönelik olarak Karayolları Genel Müdürlüğü ile bir Ar-Ge projesi başlattık. Malzeme özellikleri bunun için oldukça yeterli. Harsco zaten 54 yıldır bu malzemeyi İngiltere’de asfalt üretiminde kullanıyor.

‘MAKİNELERİMİZ VE OPERATÖRLERİMİZ 700 DERECEYİ AŞAN SICAKLIKLARA MARUZ KALIYORLAR’

Makinelerimiz ve operatörlerimiz çalışma alanında 700 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklara maruz kalıyorlar. Ayrıca silisli bir yapıya sahip olan cüruf da ani soğumasından dolayı bildiğimiz volkanik katı cüruf özelliği gösteriyor. Bu da son derece aşındırıcı bir malzemedir. Dolayısıyla çalışma ortamımızda hem aşırı yüksek sıcaklık ve aşınmayla mücadele ediyoruz. Borusan Cat işte bu zorlu mücadelede bize makineleri ve etkin servis desteğiyle yardımcı oluyor.

Harsco dünya genelindeki tesislerinde, seriliği ve yüksek manevra kabiliyeti sebebiyle, paletli yükleyiciler yerine lastikli yükleyicileri kullanmayı tercih ediyor. Bu kapsamda 2019 yılında acil bir makine ihtiyacımız oluştu. Yeni bir makine almak için verilen teslim süreleri oldukça uzundu.

’TERCİHİMİZDE BORUSAN CAT GÜVENCESİ, TEDARİK SÜRESİ VE MALİYET AVANTAJI ETKİLİ OLDU’

Bu esnada irtibata geçtiğimiz Borusan Cat’in stoklarında yüksek modelli ve çalışma saati düşük makineler vardı. Firmanın yetkilileri bu makineleri bizim çalışma koşullarımıza uygun hale getirmek üzere gereken ‘Steel Mill’ modifikasyonunu kısa süre içerisinde yapabileceklerini belirttiler. Böylece ilk makinemiz olan Cat 980L lastikli yükleyiciyi, 2019 yılının mart ayında satın aldık.

Günümüz itibariyle tesislerimizde aynı şekilde Borusan Cat tarafından modifikasyonu yapılan 4 adet Cat 980L lastikli yükleyici, 1 adet Cat 950GC lastikli yükleyici ve 1 adet Cat 330D2L paletli ekskavatör çalışıyor. Bunlardan bir tanesi Sırbistan’daki tesisimiz için alındı.

İlk aşamada makinelerin tedarik süresi bizim için kritik etkendi. Borusan Cat bize bu anlamda avantaj sağladı. Aldığımız makineler ikinci el olduğu için fiyatları daha uygundu. Buna rağmen çalışma saatleri oldukça düşüktü ve iyi durumdaydılar.

Yapılan modifikasyonlar son derece başarılı oldu. Biz makinelerimize alev almaması için ayrıca birer yangın söndürmen kiti uyguladık. Operatörlerimiz için ateşe dayanıklı kumaştan üretilen özel kıyafetler temin ediyoruz. Satış sonrasında da verilen hizmetlerden memnunuz. Koşullarımız son derece zorlu olduğu için zaman zaman makinelerimizde sorunlar oluşabiliyor. Bunları Borusan Cat ile iş birliği içerisinde hızlı şekilde çözerek ilerliyoruz.”