Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi ERP Nedir? Neden Önemlidir?

Her girişimci muhtemelen Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımını duymuştur. Çünkü ERP sistemi, şirket içindeki iş süreçlerini destekleyen ve birçok avantajı olan bir yazılımdır. Aynı zamanda her türlü iş sürecini (lojistik, idari, finansal gibi) tek bir yönetim ve bilgi platformunda merkezileştiren yazılımların ortak adı olarak da bilinir. ERP yazılımı, şirketlerin daha verimli ve hatasız çalışabilmesi için geniş kapsamlı otomasyon sağlar. Pek çok yazlımdan oluşmasının nedeni ise hiçbir organizasyonun aynı olmamasıdır. ERP sayesinde her sistem, çeşitli departmanları destekleyebilecek modüllerle donatılabilir. Bu modüller, yazılım paketi başına farklı işlevlerden oluşur. Doğru yazılımı sağlayabilecek ERP sağlayıcısını bulmak bu nedenle çok önemlidir. Peki ERP nedir? Ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Gelin ERP yazılımlarına ve işlevlerine birlikte bakalım.

ERP Nedir?

Kurumsal Kaynak Planlaması, bir organizasyonun tüm departmanlarından gelen verileri merkezi bir veri tabanında birleştiren yönetim yazılımıdır. Sonuç olarak, bu veriler çalışanlar için her zaman şeffaf hale gelir. Örneğin SAP, piyasada en çok kullanılan sistemlerden biridir. Kurumsal Kaynak Planlama sistemi kullanıldığında iş süreçleri otomatikleştirilerek daha verimli bir üretim organizasyonu elde edilir.

Kurumsal Kaynak Planlamanın Önemi Nedir?

ERP, satın alma ve satış yönetimi, faturalama ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi yoğun ve hataya açık iş süreçlerini birbirine bağlayarak bir şirketin daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Bu nedenle girişimci, tüm iş akışlarını tek başına çözümler veya çeşitli tedarikçilerin uygulamaları aracılığıyla değil, tek bir platform üzerinden yönetir. Bu her şirket için önemlidir. Çünkü zaman alan ve sürekli tekrarlanan görevler hem zaman hem de maliyet kaybı yaratır. Bunun yerine ERP yazılımlarından yararlanarak tüm bu önemli ancak şirketler için pek çok kayba neden olan süreçleri otomatikleştirebilirsiniz. ERP yazılımları, tüm süreçlerin dijitalleştiği bu yüzyılda şirketlerin sektörde büyük bir paya sahip olmasına da yardımcı olur. 

ERP Faydaları Nelerdir?

ERP yazılımı çeşitli avantajlar sağlar. Şirkete bağlı olarak aşağıdaki alanlarda katma değer yaratılabilir:

● Faaliyetlerin otomasyonu: ERP sistemi, basit ve yinelenen faaliyetleri otomatikleştirir. Bu şekilde, çalışanlar önemli görevlere odaklanabilir.

● Veri tabanı merkezi: Tüm şirket verileri merkezi bir veri tabanında birleştirilir. Bu sayede departmanlar arası iş birliği gelişir ve bilgi paylaşımı daha kuvvetli olur.

● Gerçek zamanlı veri: ERP ile insanlar gerçek zamanlı verilerden yararlanır, böylece her çalışan günün herhangi bir saatinde en son verilere ilişkin içgörüye sahip olur.

● Emniyet: Şirketteki tüm verilerin merkezileştirilmesi, bunların tek bir yerde korunmasını kolaylaştırır. Aksi takdirde bunun birçok farklı yerde ayrı ayrı güvence altına alınması gerekir ki bu da büyük bir çaba olur.

● Raporlama: Bir şirketin tüm iş süreçleri izlenir ve analiz edilir. Bu analizlerin sonuçlarını içeren raporlar otomatik olarak üretilebilir.

Tüm bu avantajlar ele alındığında şirket açısından ERP özellikle günümüzün olmazsa olmazlarından biridir. Ham çelik üretimi konusunda sektöre öncülük eden Tosyalı Holding de Tedarikçi Değerlendirme Prosedürü kapsamında, tedarikçi firmalarını yılda iki defa SAP sistemi üzerinden değerlendiriyor. Bu prosedür, tedarikçilerin belirlenmesi, yeterliliklerinin değerlendirilmesi ve talep karşılama etkinliklerinin ölçülmesi için kullanılıyor. Yeni tedarikçilerin uygunluğu, Merkez Satın Alma Müdürlüğü tarafından inceleniyor ve uygun bulunanlar SAP ERP sistemine kaydediliyor. Mevcut tedarikçiler ise sistem üzerinden yılda iki defa ve gerekli görüldüğü zamanlarda değerlendirilerek yerinde ziyaretlerle destekleniyor. Prosedür kapsamında tedarikçiler kalite uygunluğu, fiyat avantajı, termin ve uygunluk belgelerine göre değerle