Tüm Detaylarıyla Karbon Ayak İzi

Karbon ayak izi, günümüzde sıklıkla duyduğumuz çevreyle ilgili kavramlardan biridir. Kulağımızın bu kadar aşina olmasının nedeni ise neredeyse tüm faaliyetlerimizin karbon ayak izine sebep olması ve bu durumun çevresel koşullarda büyük etkiler göstermesidir. Küresel ısınma, biyoçeşitlilik kaybı ve kuraklık gibi problemlere neden olan bu kavram hakkındaki tüm detaylara yazımızda değindik.


Karbon Ayak İzi Nedir?

Günlük hayattaki faaliyet ve tüketimlerimiz nedeniyle atmosfere yayılan tüm sera gazlarının birim karbondioksit cinsinden ifade edilmesine denir. Ulaşım, ısınma, elektrik kullanımı ve yemek pişirmek gibi faaliyetlerimiz doğrudan, kullandığımız ürünlerin bize ulaşmasından doğada yok olma sürecine kadar geçen döngü sırasında ortaya çıkan sera gazları ise dolaylı karbon ayak izine neden olur.


Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır?

Bu kavram bireysel ve kurumsal olmak üzere iki farklı kategoride hesaplanabilir. Bireysel hesaplamalarda tükettiğimiz doğalgaz, kömür, yakıt ve elektrik gibi enerjilerin toplam miktarı ölçülür. Kurumsal hesaplamalar ise 3 kapsamda gerçekleştirilir.

 

●     Birinci kapsamda kurumların doğrudan sera gazı salımları,

●     İkinci kapsamda enerji üretimi sürecinde ortaya çıkan dolaylı sera gazı salımları,

●     Üçüncü kapsamda ise ürünlerin kullanımı sırasında ortaya çıkan dolaylı sera gazı salımları hesaplanır.

 

Bu 3 ayrı kategoride hesaplanan emisyon oranları ISO ve Sera Gazı Protokolü’nde yer alan kriterler doğrultusunda değerlendirilir.


Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?

Karbon ayak izinin artması çevreye zarar verdiği için iklim krizinin büyümesine neden olur. Bu durumun önüne geçmek için hem bireysel hem de kurumsal açıdan farkındalık kazanmamız gerekir. Bireysel olarak gereksiz enerji tüketiminden kaçınabilir, özel araç yerine toplu taşıma tercih edebilir, yeşil alanları koruyabilir ve atıkları geri dönüştürme sürecine katkıda bulunabiliriz. Kurumsal olarak ise enerji verimliliğini sağlayacak yeni çözümler geliştirmek karbon ayak izinin azalmasına büyük ölçüde katkı sunar.


Üreticiler Neler Yapabilir?

Üreticilerin çevreyi korumak ve karbon ayak izini azaltmak için yapabilecekleri şunlardır:

 

●     Geri dönüşüm ve etkili atık yönetimi faaliyetlerini geliştirmek

●     Enerji verimliliği elde etmek

●     Fosil yakıtların aksine yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak

●     Ağaçlandırma gibi sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunmak

●     Karbon ayak izi verilerini çalışanları ve kamuoyu ile paylaşarak farkındalık oluşturmak


Karbon Ayak İzi Artarsa Geleceğimiz Nasıl Etkilenir?

Karbon ayak izi; mevsim döngüsünde ve iklim koşullarında ani değişikliklere neden olabilir. Ayrıca sera gazı salımının artması temel besin kaynaklarının üretiminde de olumsuz etkilere sebep olur. Küresel ısınma dolayısıyla buzullar erir ve yaşam alanlarının dengesi bozulur. Bunlara bağlı olarak dünya genelinde sel, kasırga, toprak kayması ve diğer doğal afetlerin meydana gelme riski de artar.


Tosyalı Holding ve Karbon Ayak İzi

Tosyalı Holding olarak, sürdürülebilirlik ve çevre odaklı yatırımlarımızla tüm faaliyetlerimizde enerji tüketimini azaltıyoruz. Ayrıca toplumsal problemlere de kayıtsız kalmıyor; geri dönüşüm, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, atık yönetimi ve ağaçlandırma gibi çalışmalar yaparak karbon ayak izinin azaltılmasına da destek oluyoruz.

 

Bu çalışmalarımızla birlikte sürdürülebilirlik odaklı bir büyüme stratejisi benimseyerek sahip olduğumuz teknoloji ve inovasyonla dünyanın en yeşil ve çevreci çeliğini üreten tesislerine sahip hâle geldik. Son 3 yılda sürdürülebilirlik odaklı, fikrî ve sınai hakları tamamen Holding’e ait olan 100’ün üzerinde Ar-Ge projesine imza attık. Tosçelik Profil’in Osmaniye’deki üretim tesislerine kurulan çatı tipi güneş enerjisi santrali, dünyanın en büyük ilk beş çatı tipi güneş enerjisi santrali arasında yer alıyor. Bu güneş enerjisi santralinin ürettiği yenilenebilir, temiz enerji sayesinde 10 bin ton sera gazı salımı engellenerek dünyanın en küçük karbon ayak izine sahip çelik boru ve profilleri üretiliyor. Bu sayede Tosçelik Profil, dünyanın karbon ayak izi en düşük ERW boru üreticisi konumunda yer alıyor.

 

Sürdürülebilirliğin sağlanmasında en önemli araçlardan biri ise döngüsel üretim. Çelik sektörünün getirdiği avantajlar ile atıkların ve atık ısıların değerlendirilmesi konulu projeleri hayata geçirerek 2025 yılında uygulamaya girecek karbon ayak izi mevzuatına uygun bir altyapı oluşturuyoruz. Kurumsal karbon ayak izimizin tespitini yaptırarak, ERW ve Spiral tesisinde ürün bazlı EPD (Çevresel Ürün Beyanı) belgelerini aldık. EPD’lerle belgelendirilen karbon salımları sektör ortalama değerlerinin çok altında olup, bu değerleri daha da düşürmeye yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.